Welkom in Oost-Vlaanderen bij Jacques Caluwé

Van Jan Ceulemans tot Marco Reus: allemaal lagen ze op de bank van Jacques Caluwé

“Veel spelers raken geen meter vooruit omdat ze ook mentaal gekwetst zijn”

Hij zorgde er eigenhandig voor dat sterren als Marco Reus en Arjen Robben opnieuw blessurevrij konden voetballen. En dat allemaal vanuit zijn praktijk in het kleine Bassevelde. Jacques Caluwé mag dan 64 zijn maar de honger is nog groot. Deze maand trekt hij naar Kameroen om de Africa Cup-winnaars voor te bereiden op het WK in Rusland. – Toen ik in 1977 begon, hadden de meeste eersteklassers enkel ‘de man met de spons’. 

Jacques Caluwé Senior uit Bassevelde schonk ons in de jaren ’80 de liesbroek, en sinds 2008 heeft zijn Bio-Energie-Stimulatietechnologie (B-E-St) voetbalsterren geholpen om sneller te herstellen na een blessure. In 2010 werd hij zo even wereldnieuws: de Nederlandse topvoetballer Arjen Robben had vlak voor het WK een zware spierscheur opgelopen, maar werd letterlijk weer op de been geholpen door Caluwé. Het resultaat is bekend. Robben speelde vijf wedstrijden de pannen van het dak, tot hij in de verlengingen van de finale de kans op goud miste. 7 jaar later heeft Jacques Caluwé zijn revolutionaire therapie verfijnd, een manier ontwikkeld om zijn filosofie en kennis over te brengen op andere therapeuten.

WE HEBBEN OOK DUITS INTERNATIONAL MARCO REUS BEHANDELD TOEN DIE DOOR EEN BLESSURE HEEL DIEP ZAT. ACHTERAF SCOORDE HIJ METEEN IN DE CHAMPIONS LEAGUE TEGEN REAL MADRID.

Je bent constant op zoek naar nieuwe technieken. Mogen we je een pionier noemen?                                                      <<ik ben begonnen in 1977 en we hebben in die beginjaren toch veel nieuwe technieken geïntroduceerd. De kinesitherapie en osteopathie stonden hier nog in hun kinderschoenen. Ik ben daarom naar naar de VS getrokken, waar ik in Louisiana terechtkwam bij een American Football-team dat 7 kinesisten in dienst had. Zoiets was bij ons ongezien – enkel Club Brugge had een kinesist. Een voet intapen? Hadden ze hier nog nooit van gehoord. Bij de meeste Belgische voetbalclubs stond gewoon een man met een zak water en een spons langs de zijlijn. In Amerika zag ik ook dat de spelers neopreen – broeken droegen (de stof waar duikpakken van gemaakt worden, red.) om hun spieren warm te houden. Zo ben ik op het idee van de liesbroek gekomen. Jan Ceulemans was de eerste die er ooit eentje droeg. >>

In 2010 was je plots wereldnieuws, toen Arjen Robben jouw toestel gebruikte om een spierscheur te laten herstellen. << En dan moet je weten dat ik zelf nooit in toestellen geloofde. Tot ik in LA Don Stragier leerde kennen. Hij behandelde zijn patiënten met microstroom, een Nobelprijswinnende techniek. Ik had toen zelf net een zware elleboogblessure opgelopen door een val met de fiets. Ik kon al maanden geen push-ups meer doen, tot Don mij behandelde. Ik had toen een keuze: blijven geloven in mijn oude waarden, of het roer omgooien.

Marco Reus, één van de supersterren van de ‘Manschaft’ en Borussia Dortmund, liet je onlangs overkomen naar Duitsland? <<in het geval van Reus was het zijn personal coach die de doorslag gaf – die werkte al enkele jaren met ons samen. Marco zat vorig seizoen diep. Hij voelde zich niet goed in zijn vel, raakte geen meter meer vooruit – een geblesseerde speler is vaak ook mentaal gekwetst. na onze behandeling scoorde hij meteen in de Champions League tegen Real Madrid.>>

Klopt het dat je ooit renpaarden behandelde? << We hebben inderdaad in Dubai de renpaarden van een rijke sjeik behandeld. Niet evident, want paarden hebben natuurlijk een heel andere fysionomie. Bovendien is dat wereldje er één waar veel geld in omgaat. Die dieren waren 25 miljoen euro waard. >>

Je gaat deze maand ook naar Kameroen om het kineteam op te leiden? <<Kameroen werkte al tijdens die Africa Cup met Bio-Energie-Stimulatie. Gert Vandeurzen, de hoofdkinesist en – osteopaat van het Kameroense nationale elftal, heeft ons destijds ook geïntroduceerd bij Racing Genk. We gaan nu zijn team voorbereiden op het WK.>>

Je startte vorige maand ook een nieuwe samenwerking met 12 therapeuten om je kennis te verspreiden. Is je praktijk in Bassevelde te klein geworden? <<Helemaal niet. Bassevelde is mijn geboortedorp, en ik zal hier nooit weggaan. Maar we voelden wel de noodzaak om een team therapeuten samen te stellen waarmee we nog meer mensen kunnen bereiken. In tegenstelling tot wat velen denken, behandelen we veel meer ‘gewone mensen’ dan topsporters. Alleen krijgen die laatsten meer aandacht. Maar het is wel degelijk onze bedoeling om zoveel mogelijk mensen te helpen. Via de 12 nieuwe B-E-St Performance Centra kan ik patiënten met een gerust hart doorverwijzen naar een therapeut in hun buurt. Zo moeten mensen niet langer van het diepste puntje in Limburg naar Bassevelde komen.>>

Bron: Het laatste Nieuws , zaterdag 5 augustus 2017

Door Kristof Vereecke

Rode Duivel Nicolas Lombaerts “ik voel me wél fit”

Binnen moet het geborreld hebben bij Lombaerts, maar daar liet hij weinig van merken. Betrekkelijk koel, maar vooral met een sarcastische lach om de lippen, sprak hij de bittere ontgoocheling van zich af. En gaf hij de bondscoach, die ervan uitging dat Lombaerts pas na de groepsfase speelklaar kon zijn, weerwoord. “Dat is het gevoel bij de medische staf, maar dat zullen we nooit weten. Ik had het gevoel dat ik fit zou geraken, zelfs voor de eerste wedstrijden.  De scheur is misschien nog niet helemaal geheeld, maar op training voelde ik niets meer. Ik heb er alles voor gedaan, zelfs meer dan gevraagd.”

Zoals Robben

Het metalen koffertje dat hij in zijn handbagae mee had, was daar het bewijs van.  Daarin zat het B-E-St toestel, een stroomstimulatiemiddel dat in het verleden onder anderen Victor Vasquez en Arjen Robben sneller deed genezen. De voorbije twee weken lag Lombaerts dagelijks een tiental uren aan het toestel, waardoor de scheur een stuk sneller genas dan voorspeld. Want een hamstringblessure van circa zeven centimeter, die heelt in principe niet tijdig.

Het droeve van de hele zaak is dat Lombaerts op 20 mei uit Rusland terugkeerde met een scheur van twee centimeter. Niets om zich op dat moment zorgen over te maken . Maar in plaats van te genieten van het door Zenit voorgeschreven weekendje rust, moest hij zich toch nog in Knokke aanmelden bij de Rode Duivels. Waar hij zijn hamstringblessure verergerd heeft. “Blijkbaar heb ik toen te veel gedaan. Had ik dat niet moeten doen?” Het antwoord volgt niet. “Het feit is dat ik me nu wel fit voel. Blijkbaar niet fit genoeg volgens de staf.  De bondscoach moet een beslissing nemen. Hij laat zich ook adviseren.”

Toch voelde je aan Lombaerts dat hij zichzelf we een gokje waard achtte. Tenslotte is ook Thomas Vermaelen een risicofactor in de ploeg. “Ik heb daar mijn gedacht over, maar ik ga er nu niet te veel tralala over maken of me kwaad maken. Ik was een twijfelgeval, ik was hierop voorbereid.  De vraag is of je me dan bij de 23 had moeten houden en afwachten hoe het zou lopen. Ach, stel dat die hamstring één van de volgende dagen toch knapte, dan was ik de dwaas. En het kan nog altijd, hé. Wie weet bellen ze me straks op.”

Dat laatste klonk vol ongeloof. Lombaerts, die nog tot zondagavond kan worden opgeroepen als reserve, zal gewoon zijn vakantie plannen. ” Het afscheid was kort. De coach zei Tot binnenkort in Frankrijk, maar ik denk niet dat ik naar wedstrijden kom kijken. Ik ga volgende week op reis.”

Bron:  Het Nieuwsblad.be/EK2016

Geschreven door: Koen Van Uytvange, Bordeaux , zaterdag 11 juni, 2016

Interview Bert Op ‘t Eijnde, hoofd sportmedische dienst van KRC Genk

 

Waarom heeft u Bio-Energy-Stimulation (B-E-St) opgenomen in de medische behandeling van de spelers?

B.O.: In het huidige topvoetbal komen overbelastingsletsels en contacttrauma’s zeer vaak voor. Gelet op het belang van elke speler in het team, is het noodzakelijk om blessures snel en adequaat te behandelen. Naast het gebruik van top-level trainingsprotocols, hanteert KRC Genk dus een vergelijkbare hoge standaard voor de medische en paramedische begeleiding van haar spelers bij ziekte of blessures. Er worden uitsluitend revalidatietechnieken en sportgeneeskundige toepassingen gebruikt die wetenschappelijk ondersteund worden. B-E-St werkt met microcurrent, een stroomvorm waarvan in verschillende onderzoeken werd aangetoond dat het cellulaire energieniveau verhoogt waardoor de regeneratie van beschadigde cellen verbetert. Verschillende KRC Genk spelers gebruiken het B-E-St toestel dus gedurende hun revalidatie.

 

Welke spelers hebben al B-E-St therapie ondergaan?

B.O.: Het toestel werd gedurende het seizoen 2008-2009 al gebruikt voor Elianiv Barda en Ederson Tormena. Beiden ondergingen langdurig meerdere B-E-St therapieprogramma’s per dag. Deze varieerden in duur van 15 tot 30 minuten en omvatten een brede waaier aan door JeeCee® – de producent van het toestel – ingestelde revalidatieprogramma’s, gaande van lymfedrainerende tot celregenererende toepassingen die elk een uniek bio-elektroprofiel opleggen aan de te behandelen lichaamszone. Onlangs ondergingen ook Stijn Huysegems en Tiago Silva B-E-St therapie.

 

How did the players react?

B.O.: Stijn was particularly pleased with the appliance because it is easy to use. After one short training session by one of the clubs physiotherapists you can just about set it yourself. Tiago already noticed results after one session. That is why he regularly takes the appliance home so he can apply additional treatments himself at night.

 

Hoe waren de reacties van de spelers zelf?

B.O.: Stijn prees het makkelijke gebruik van het toestel. Eén korte instructiesessie door een van de clubkinesitherapeuten volstaat om het toestel nagenoeg zelf in te stellen. Tiago merkte al meteen na één sessie resultaat op. Hij neemt dan ook regelmatig het toestel mee naar huis om ’s avonds zelf bijkomende behandeling toe te passen.

Vázquez nu al fit dankzij Belgisch ‘B-E-St-toestel’?

Hij zou zijn comeback maken in Club-Anderlecht op de derde speeldag of heel misschien tijdens KV Kortrijk-Club op de tweede speeldag komend weekend. Maar zie, Victor Vázquez was er afgelopen maandag al meteen bij op de eerste speeldag tegen Standard. Ook al kwam hij maar tien minuten in actie, toch is hij een stuk sneller fit dan voorzien. Deze wonderbaarlijke genezing zou te maken hebben met het gebruik van het B-E-St-toestel van de Belgische firma Jeecee. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Precies vijf weken geleden, toen hij tegen Moeskroen zijn enkelblessure opliep, werd immers voorspeld dat hij tot twee maanden out zou zijn. De verklaring: ten eerste het harde labeur dat de speler leverde. Tot tien uur per dag was de Spanjaard bezig met zijn revalidatie. Een tweede reden voor zijn snelle genezing zou wel eens van Belgische aard kunnen zijn. Vázquez gebruikte immers het zogeheten B-E-St-toestel van de Belgische firma Jeecee in Bassevelde. B-E-St staat voor Bio-Energie-Stimulatie. Door stroomstimulatie versnelt het apparaat het natuurlijk herstel van cellen.

In België werkt onder meer RC Genk met het apparaat en Steven Defour liet zich er al met succes door behandelen. Vázquez gaf zelf aan dat hij zich in de eerste weken na zijn enkeloperatie tot ‘s avonds laat intensief liet behandelen met het B-E-St-apparaat.

Bron: Het Laatste Nieuws

Interview Kris Guldemont

Wat is de meerwaarde van B-E-St binnen jouw praktijk?

B-E-St is de basis van mijn therapie. Ik start steeds met een behandeling die soms uitgebreid en soms beknopter is.  Meestal gebeurt dit met de handelectroden al dan niet gevolgd door een behandeling met de kleefelectroden.  Iedere pathologie komt in aanmerking voor een behandeling met B-E-St.

 

Kan je een voorbeeld geven van een paar uitzonderlijke gevallen/casi?

Ik heb toch reeds een aantal spectaculaire resultaten gezien.  Een man die reeds maanden constant pijn had in het been was na één behandeling de volgende nacht pijnvrij.  Na een aantal behandelingen is deze persoon nu reeds maanden zonder klachten. Behandeling van torticolli’s en hoofdpijn tgv cervicale aandoeningen geven eveneens dikwijls mooie resultaten na de eerste sessie. Regelmatig zie je ook dat de behandeling van een bepaalde pathologie ook effect heeft op een andere aandoening waaraan die patiënt lijdt. Zo was er een dame die in behandeling kwam voor een rugprobleem.  Na de eerste behandeling met de handelectroden voelde ze dat de druk thv  haar oor verdwenen was.  Blijkt dat ze Ménière patiënte is en hierdoor continu een druk voelt ter hoogte van haar oor.  De volgende uren was deze druk weg.  Dit zijn maar een paar van de zovele casi.

 

Werkt B-E-St snel en efficiënt?

Van de efficiëntie moet ik mijn patiënten niet meer overtuigen.  En afhankelijk van de pathologie kun je heel snel resultaat halen. Postoperatief en posttraumatisch merk ik eveneens een significant vlugger herstel.

 

Heb je B-E-St gemakkelijk kunnen integreren in de praktijk? 

De integratie vraagt even aanpassing, maar eens dit achter de rug wordt je behandeling er eenvoudiger en grondiger door. Met sneller een gunstig resultaat.

 

Kan je iets vertellen over de continue bijscholing van de B-E-St by JeeCee Academy & seminaries in het buitenland?

Het resultaat van mijn behandelingen met B-E-St is voor een groot deel te danken aan de continue opleidingen die de JeeCee Academy inricht.  De hoger vermelde casi hebben hun snel resultaat te danken aan wat ik leerde tijdens de cursussen ivm behandeling van triggerpunten, reflexspieren etc. Dan zijn er nog de seminaries in het buitenland. Deze worden geleid door Jacques Caluwé en hier wordt een uitgesproken accent gelegd  op de totaaltherapie.  Positief aan de cursussen en seminaria is dat je ook ervaringen kan uitwisselen met collegae die ook continu met B-E-St werken.

Bollywood actrice Shilpa Shetty

Eén van de meest bekende Bollywoord actrices Shilpa Shetty heeft in samenwerking met wellness brand VLCC het nieuwe YaP concept gelanceerd waarbij yoga & kinesitherapie worden gecombineerd in een unieke sfeer. B-E-St is één van de belangrijkste onderdelen binnen hun aanbod van therapieën.

Bron:  http://www.business-standard.com/
Geschreven door: Sounak Mitra, New Delhi , November 21, 2013

Men’s Fitness Magazine

Deze maand, Men’s Fitness bezocht de in Dubai gevestigde fysiotherapeut en oprichter van de JeeCee kliniek. Met een baanbrekende technologie, en een stevige geloof in een mengsel van oosterse en westerse filosofie, Jacques Caluwe Sr vertelt ons over hoe zijn uitgebreide carrière heeft geholpen bij het ontwikkelen van zijn praktijk.

Download het volledige artikel (pdf)

Club Brugge integreert het B-E-St by JeeCee concept in het sportmedisch kabinet.

Club Brugge werkt continu verder aan de professionalisering van de club. Na een korte testperiode is de medische staf volledig overtuigd van de positieve werking en unieke meerwaarde van B-E-St by JeeCee om haar spelers snel en adequaat te behandelen.

Deportiva de Quito (Ecuador) kiest voor B-E-St by JeeCee