Waarom de salamander centraal staat in onze visie

In ons boek Elke dag de beste versie van jezelf wordt een fascinerend biologisch proces uitgelicht dat niet alleen biologen wereldwijd boeit, maar ook een sleutelrol speelt in onze filosofie en technologie: het vermogen van salamanders om hun staart of ledematen opnieuw te laten groeien.

De salamander als inspiratiebron

De regeneratieve krachten van de salamander boden onze oprichter en totaaltherapeut Jacques Caluwé diepgaande inspiratie en dienden tegelijk als wetenschappelijke basis bij het ontwikkelen van B-E-St, voluit Bio Energy Stimulation. In zijn boek Elke dag de beste versie van jezelf licht hij dit uitvoerig toe in het hoofdstuk De staart van de salamander. Hieronder kan je de volledige passage lezen!

De staart van de salamander

In zuiderse landen waar veel salamanders leven houden de kinderen er een wreed spelletje op na. Ze snijden voor het plezier de poot of de staart van een salamander af om daarna vast te stellen dat bij het diertje na verloop van tijd een nieuwe poot of staart aangroeit. Ook regenwormen en zebravisjes hebben de mogelijkheid om lichaamsdelen te regenereren.

Wij zoogdieren kunnen dit helaas niet. Al zijn er hier en daar ook aanwijzingen dat geamputeerde vingertopjes bij kinderen terug kunnen aangroeien. Dit wonderlijke mechanisme houdt biologen wereldwijd al decennia bezig. Wanneer een salamander een staart of poot kwijtgeraakt, krijgen de spiercellen vlak bij de beschadiging hier signalen van. De spiercellen in aangroei doen dan als het ware een stapje terug en vormen primitievere, ongedifferentieerde spiercellen.

Amerikaans orthopedisch chirurg en onderzoeker in elektrofysiologie en elektrogeneeskunde Robert O. Becker schrijf er in 1985 een boek over getiteld The Body Electric, electromagnetism and the foundation of life.

Het eerste deel van het boek gaat over regeneratie, voornamelijk bij salamanders en kikkers. Becker bestudeerde regeneratie, na de amputatie van lichaamsdelen en veronderstelde dat elektrische velden een belangrijke rol speelden bij het beheersen van het regeneratieproces. Hij bracht tijdens de regeneratie de elektrische potentialen op verschillende lichaamsdelen in kaart, waaruit bleek dat het centrale deel van het lichaam normaal gesproken positief was en de andere lichaamsdelen of ledematen negatief.

Wanneer een lichaamsdeel van een salamander of kikker werd geamputeerd, veranderde de spanning bij de snede (gemeten ten opzichte van het centrale deel van het lichaam) van ongeveer -10mV (millivolt) tot +20 mV of meer de volgende dag. Een fenomeen dat letselstroom heet.

In een kikker zou de spanning binnen vier weken gewoon veranderen naar het normale negatieve niveau en zou er geen lidmaatregeneratie plaatsvinden. In een salamander zou de spanning gedurende de eerste twee weken echter veranderen van +20mV naar -30 mV en dan normaliseren (naar -10 mV) gedurende de volgende twee weken – en het lichaamsdeel zou worden geregenereerd.

Becker ontdekte dat de regeneratie kon worden verbeterd door elektriciteit op de wond aan te brengen wanneer er een negatief potentiaal was buiten de amputatiestomp. Hij ontdekte ook dat wanneer stroomvorm wordt toegepast, die de elektrische eigenschappen van het bot respecteert, dat een ondersteunend effect heeft op de regeneratie en groei van de botstresslocaties.

De kracht van microstroom dus!

'Elke dag de beste versie van jezelf': Bestel nu het boek!

Totaaltherapeut Jacques Caluwé reikt al zijn hele leven handvatten aan om het beste te halen uit mensen. B-E-St, wat staat voor Bio-Energy-Stimulation, is zijn geesteskind. De resultaten van zijn veertigjarige zoektocht lees je in dit boek.  Wil je in de diepte duiken en meer ontdekken over de technologie en de visie, dan is dit boek een echte aanrader!

 

Ontdek alles over B-E-St

Wetenschap, technologie en inspirerende verhalen – allemaal gebundeld in één handige brochure.

Download nu!
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.